Åmot ungdomsskoles nettsider!

 

Lørdag 31.mai var det frivillig oppmøte for elevene i 8B som hadde lyst til å oppleve den største solformørkelsen i Norge siden 1954. Før klokken var slått halv fem på morgenkvisten hadde flere elever funnet veien til skolen..


Morgenfriske karer!

I alt hadde 11 elever, 3 foreldre + Geir og Helge Olav stått grytidlig opp for å overvære solformørkelsen. Vi var selvsagt spente på været, men med strålende sol uten en sky på himmelen var forholdene perfekte for den sjeldne begivenheten.

Da troppene var samlet tok vi bilene og dro av gårde. På jordene ovenfor Grinihagen stoppet vi. Her var utsikten perfekt!

Vi rigget opp kameraene og satte på oss de spesialbestilte solformørkelsesbrillene. Så var det bare å vente..

Nøyaktig klokken kvart på fem begynte ting å skje, og for hvert minutt som gikk kunne vi se månen dekke et stadig større område av solen. Med jevne mellomrom knipset vi bilder. Også videokameraet gjorde sine opptak. Begivenheten ble med andre ord behørig dokumentert – resultatet av dette ser du i form av bildene på denne siden.


Formørkelsen i full gang!

Etter en time var formørkelsen på sitt største; 91,4% av solens diameter og 86,2% av dens areal var dekket. Vi hadde nok trodd at det skulle bli en del mørkere enn det faktisk ble. Fuglene stoppet heller ikke sin sang, slik noen hadde spådd. Lyset ble imidlertid nokså ”rart”, nærmest sølvaktig og skarpt. Nesten som å ha på seg solbriller på en vanlig sommerdag.


Her har solformørkelsen nådd sitt klimaks!

Her er formørkelsen i ulike faser:

       
       
           
   


Animasjon av begivenhetene:

   
     

     

Snart var det på tide å pakke sammen sakene og finne igjen senga. Klokken var fremdeles ikke mer enn drøyt seks.. En artig opplevelse var det, selv om det ikke var en total formørkelse, slik tilfelle var for de sør for Oslo for 49 år siden.

For de som valgte senga i stedet for solformørkelse denne morgenen… fortvil ikke, det er bare 45 år til neste gang vi får en tilnærmet lik formørkelse som den vi hadde i dag.. Den må du ikke gå glipp av - hvis været er bra da..

Les mer på www.astronomi.no

 

 

ForsideSkolen vår | Prosjekter | Elevsider | Ansatte
| Nettsteder | Arkiv | English

 Send gjerne kommentarer om skolens hjemmesider! 
webmaster