Åmot ungdomsskoles nettsider!

 

Onsdag 2.juni dro niende klasse på ekskursjon til Østre Æra. Med sykkel og godt mot la vi i vei, og det tok ikke lang tid før alle var på plass. I tillegg til litt trim, var målet for turen å få nærmere kjennskap til krigshandlingene som fant sted her 1.-2.mai, 1940.


9.klasse besøkte Østre Æra og lærte om kampene
som fant sted her i 1940.

Etter at alle hadde tråkket seg opp de krevende stigningene til Østre Æra tok alle seg en velfortjent matbit, før vi var klare for litt lokal krigshistorie.

Vi ble tatt vel i mot av Thor Erik Storholm, som sitter inne med store mengder kunnskap om kampene som fant sted mellom norske og tyske styrker for snart 65 år siden. Med seg hadde han Knut Erik Holtbråten som var en svært dyktig guide i det lille, men innholdsrike museet.

Siden vi var omtrent 45 stykker måtte vi deles i to. For enkelthetens skyld ble det denne gangen ei jentegruppe og en guttegruppe.


Jentene på vei inn i museet.

I løpet av en god time fortalte Thor Erik og Knut Erik oss om all dramatikken som foregikk i de tidlige maidagene i 1940. Det er virkelig interessant å følge med når to så kunnskapsrike karer forteller.

Vi fikk se skyttergravene og stillingene de norske soldatene lagde, samt høre historiene rundt det hele: Om de som falt, triksene som ble brukt for å lure tyskerne, hvordan tyskerne måtte trekke seg tilbake og mye mer.. Kampstillingene fra 1940 er forøvrig restaurert av Åmot og Omegn Forsvarsforening.


Thor Erik forklarer om kampstillingene.

Inne i det intime museet hørte vi om tungtvannssabotør Hans Storhaug, Sten Gun, Granater, slipp-containere, radioer, illegale blader, tyskernes invasjon, Quisling...... Det var virkelig interessant og nyttig.


Knut Erik viser en hjemmelaget håndgranat.

Snart var tiden inne for å sette kursen mot Rena og skolen igjen. Før vi dro takket vi for oss og den flotte omvisningen vi hadde fått. Takk nok en gang Thor Erik og Knut Erik!

Snart satte vi oss på syklene og humpet oss tilbake til skolen, med nye lokalkunnskaper og til dels svært ømme bakender..
 

 

 

Forside Skolen vår | Prosjekter | Elevsider | Ansatte
| Nettsteder | Arkiv | English

 Send gjerne kommentarer om skolens hjemmesider! 
webmaster