Åmot ungdomsskoles nettsider!

 

Onsdag 19.januar var sjøhelten Tordenskiold ute på nye eventyr. Denne gangen gikk turen til Åmot ungdomsskole, hvor Tordenskiold, i Jonas Kippersund sin skikkelse, holdt publikumet i sin hule hånd. Med sin monolog ble det en morsom historietime utenom det vanlige.

Turneorganisasjonen i Hedmark stod bak den spennende oppsetningen om sjøoffiseren fra Trondheim. Det hele var både morsomt og lærerikt i det vi fulgte Peter Wessel (som han egentlig het) fra barndom til sin død - under en duell i 1720, bare 30 år gammel.

I løpet av sitt korte liv, opplevde imidlertid Tordenskiold mer enn de fleste.

Peter Wessel Tordenskiold (1690-1720)
Peter Wessel, seinere med honnørnavnet Tordenskiold, er en av Trondheims virkelige legender. Peter ble født inn i den velrenommerte borgerfamilien Wessel, som den fjortende av i alt 18 søsken. Gjennom morsslekta Schøller arvet familien Ringve gård, og her vokste den kommende sjøhelten opp.

Det verserer mange historier om Peters oppvekst i heimbyen, og merkelappen villstyring er en fellesnevner for de fleste av dem. Derav følger det logisk at han rømte hjemmefra som fjortenåring i 1704. Han avla byen bare ett eneste besøk etter dette. Det var i 1719, året før han døde.

I utlendighet gjorde Peter Wessel rask karriere i den kongelige flåte. Gjennom stor tapperhet i krigen mot svenskene avanserte han snart til kaptein og seinere kontreadmiral. Han ble adlet til navnet Tordenskiold i 1716.

Hans bedrifter har etterlatt seg en stor porsjon trøndersk folklore. Særlig kjent er sagnkretsen som er knyttet til erobringen av festningen Karlsten i 1719: Utsagnet "Hvad djævelen nøler i efter?" stammer herifra. Likedan begrepet "Tordenskiolds soldater": Soldatene ble disponert på en slik måte at de så langt flere ut enn det som var tilfellet. Men også evenyrlige karrierer har en ende, og Trondheims sjøhelt falt i duell ved Hannover i 1720.

 

Tordenskiold var avbildet på både 10-kroner og 100-kroner seddelen i perioden 1901-1945:

          

 

 

Forside Skolen vår | Prosjekter | Elevsider | Ansatte
| Nettsteder | Arkiv | English

 Send gjerne kommentarer om skolens hjemmesider! 
webmaster