Åmot ungdomsskoles nettsider!

 

I 1783, syd for Lyon i Frankrike demonstrerte brødrene Montgolfier for publikum en oppstigning med en ballong av silke. Ballongen den gang gjennomførte en flukt på ca. 2 km. Samme år 21. november fikk man tillatelse fra Kong Ludvig den XVI til å gjennomføre den første frie flukt med mennesker om bord. Elevene i 8. klasse har akkurat gjennomført første del av forsøkene 223 år etter..

Elevene arbeidet godt med ballongbygging og planlegging av oppstigning. Nami-timer har vært preget av stor aktivitet i hele gangen i 2. etg. i undervisningsfløyen. Det ble laget 12 ballonger i riktig form, med høyde 1,5 meter. Det ble benyttet silkepapir, kartong, RX-lim og ståltråd. Til varmekilde brukte vi saba-normal (damebind) dynket i rødsprit.

Spenningen var til å ta og føle på den dagen forholdene var perfekte. Kaldt (-8oC), oppholdsvær og tilnærmet lik vindstille.

Denne dagen ble 4 ballonger sendt opp.
Den første var meget vellykket som steg rolig tilværs, steg ca. 50 meter over skolebygningen, tok retningen sakte mot nord og var synlig i flere minutter før den forsvant i horisonten et sted anslått i nærheten av Hovdemoen…

Den andre tok samme retning, men fikk kraftig slagside og tok fyr i ca. 30 meters høyde 200 meter nord for skolen…

Den tredje og fjerde ballongen tok tidlig fyr og havarerte tidlig…

Det ble besluttet å avlyse videre oppsending pga forholdene…

En uke senere med strålende vintervær. Med sol, kaldt (-8oC) og uten vind ble 5 ballonger gjort klare for nytt forsøk. 4 ballonger steg perfekt tilværs og denne gangen mot sør. De oppnådde god høyde nærmere 100 meter, og forsvant i horisonten etter ca. 4 km … (den siste ballongen tok fyr og havarerte på sørsiden av idrettsplassen) .

Konklusjon:
”Brødrene Montgolfier kunne ikke klart det bedre…” Et spennende eksperiment var vellykket gjennomført. Etter dette var det inn i klasserommet og lære mer om gasser…

Se bildegalleri

 

 

Forside Skolen vår | Prosjekter | Elevsider | Ansatte
| Nettsteder | Arkiv | English

 Send gjerne kommentarer om skolens hjemmesider! 
webmaster