Åmot ungdomsskoles nettsider!

 

I Østerdalen er elgjakt den mest populære jaktformen. Det var derfor naturlig å gi elevene tilbud om jakt etter skogens konge…. På forhånd sendte vi ut følgende informasjon til hjemmet (word-dokument).

Siden friluftsgruppa i år består av hele 15 elever, ble vi nødt til å arrangere to uavhengige turer ut i skogen. Vi allierte oss med to lokale jaktlag, slik at dette kunne la seg gjennomføre.

Den ene gruppa, bestående av 6 elever, startet sin jakttur allerede onsdag 27.september.

På elgjakt!

Den andre gruppen la i veg på ettermiddagen torsdag den 19.oktober, og bestod av 9 elever og 3 lærere. Området vi skulle jakte i eies av èn av de tre lærerne på turen, Per Walmsnæss, som følgelig var vår ”hærfører”.

Jakta forgikk i området rundt Kletten, på vestsiden av Glomma, og planen var å prøve tre ulike jaktformer i løpet av turen: bandhundjakt, lokking og løshundjakt.

Bandhundjakt var først metode. I og med at bare Per hadde gevær, ble vi andre postèrt på aktuelle plasser i terrenget. Det var elg i området, men dessverre fikk den ferten av oss og greide å slippe unna Dette er et videoopptak!.

Snart kom skumringstimen, og dagens jakt måtte avsluttes. Vi satte kursen mot Klettsætra som Per så snilt hadde stilt til vår disposisjon. Her gjorde vi oss klare for overnatting i den koselige hytta.

Før vi gikk i soveposene måtte vi imidlertid ha i oss mat. Skolen hadde gitt klarsignal for bruk av penger til et deilig måltid med elghakk. Råvarene var kjøpt inn på forhånd, og snart var arbeidsoppgavene fordelt mellom elevene; steking av kjøtt, skrelling av poteter, kutting av løk, koking av spaghetti, dekking av bord, osv. Etter godt samarbeid Dette er et videoopptak! stod snart den ferdige maten på bordet – og elghakket smakte fortreffelig!!!

Etter litt avslapping, kortspill og peiskos måtte vi i seng. Klokken 22 var det rosignal for vi skulle opp tidlig…..

Klokken 05.00 hadde morgenstund gull i mund. Da ringte vekkerklokkene, og snart hadde alle fått på seg klærne. At det var viktig med mye klær fikk de fleste erfare dagen før, så alle hadde kledd seg godt. En kort frokost var alt vi rakk før vi måtte liste oss ut i skogen…

Heldigvis hadde regnet og tåken fra kvelden før kveld gitt seg. Ute var det stjerneklart og flott måneskinn.

Snart nærmet vi oss området vi skulle prøve vår andre jaktform - lokking Dette er et videoopptak!. (NB! Skru opp lyden på maskinen din!). Vi listet oss gjennom skogen, stille og forsiktige, på lang rekke. Ro og ingen unødvendige lyder var beskjeden! Måneskinnet gjorde sitt til at lommelykta var overflødig! For en fantastisk naturstemning! Helt stille nærmet vi oss lokkeplassen, og snart kunne vi liste oss inn i Lucybu, like i utkanten av lokkeplassen. Her ventet vi på at mørket skulle avta.

Snart bar det ut igjen, lyset begynte å komme. Vi ble postèrt ut, og to og to satte vi oss ned og ventet - musestille. En fugl satte seg ned på en grein like ved hodene våre (lærerne Geir og Tor). En skogsfugl lettet også fra bakken 50-60 meter bortenfor oss. Var elg på vei inn i området?

Da lyset var såpass at det kunne avfyres skudd, startet Per lokkingen. Spenningen var stor, men etter hvert som minuttene gikk avtok håpet om et glimt av skogens konge. Etter en snau time måtte vi gi opp. Ingen elg denne gangen heller!

Som trøst for null elg kunne vi nyte den flotte utsikten Dette er et videoopptak! fra Lucybu, mer enn 600 meter over havet. I det fjerne, og langt under oss kunne vi se Østersjøen og Hemsjøen. Glomma rant også langt der nede. I klarvær skal man også kunne se Trysilfjellet herfra, men skyer i det fjerne gjorde sitt til at dette ikke var mulig i dag. 

Fin og trolsk stemning på morgenkvisten!

Her kunne vi vært lenger, men etter en stund måtte vi vende nesa nedover i dalen igjen. Siste mulighet for elg var løshundjakt…..

Igjen ble vi plassert på post, mens Per og bikkja jaktet på los. Hunden fikk også ferten av elg, men da været plutselig dreide tok elgen veien over elva Gita, og forsvant. Dermed måtte vi nok en gang innse at elgen var den lureste.

Dermed gjenstod kun èn ting – rengjøring av hytta på Klettsætra. Alle gjorde sitt og snart kunne vi forlate sætra Dette er et videoopptak! og sette kursen mot Rena igjen. Til tross for at vi verken fikk skutt eller sett elg var det en svært vellykket tur, det var alle enige om.

En stor takk til Per Walmsnæss som gjorde dette mulig ved å stille sine kunnskaper, hytte og jaktterreng til disposisjon. 

 

Klikk på bildene for full størrelse:

Instrukser!

Jaktterrenget!

Løkgutta!

Potetene må skrelles!

Nesten ferdig....

Godt med elghakk!

Godt med mer elghakk!!

Klokken 06.50 - på plass i Lucybu!

Daggry!

Ingen elg denne gangen!

Morgenstemning!

Flink bisk synes Mona!

 

Last ned Microsoft Media Player 6.4

For å høre se "streaming" film fra temakvelden, må du ha Microsoft Media Player 6.4. eller 7.0 Last de ned.

NB! Windows Media Player 7.0, bør ikke bli installert på datamaskiner med Windows 95 eller NT4

 


 

ForsideSkolen vår | Prosjekter | Elevsider | Ansatte
| Nettsteder | Arkiv | English

Send oss gjerne kommentarer om skolens hjemmesider!