Åmot ungdomsskoles nettsider!


 

OL-bulletin 4

Fra Jan

 

Det sportslige skal jeg forsatt holde meg unna, selv om resultatet for nordmennene så langt kunne være grunnlag for mange kommentarer. Og den kanskje sikreste amerikanske OL-gullvinneren Dan Jansen måtte nedi isen med hånda på 500 meter på skøyter. Jeg skal begrense meg til å sitere Jahn Teigen i mine kommentarer: Roger Strøm tapte fordi han datt!

Bussene går forsatt. Bare i det lokale busselskapet HOB er det leid inn 80 ekstra sjåfører. Og der starter noe av problemene. De nye sjåførene er nemlig satt inn på de lokale rutene for at de mer rutinerte sjåførene skal kjøre skyttelbusser og ekspressbusser. I utgangspunktet ikke så galt. Men mange av de innleide sjåførene mangler lokalkunnskap og kjenner rutene dårlig. Særlig i disse tider hvor folk fra hele verden bruker lokalbussene kunne det vært greid om sjåførene kunne vært "miniguider" eller i hvert fall hatt akseptabel kunnskap om distriktet. Så vårt busstilbud er egentlig blitt dårligere selv om bussene går oftere. For ingen vet med sikkerhet hvor bussen går. I hvert fall ikke de som kjører dem.

Bussjåførene har fått egne jakker fra Transport -94. Men uniformsgenserne som hører til må de betale 300 kroner for. Og det er gensere av samme type som du betaler en hundrelapp for på Adelsten. Bortsett fra det påsydde merket. Det er mange bussjåfører som ikke har kjøpt uniformsgenser.

Bussene tåler kulda dårlig. I går var det flere av bussene som ikke hadde tålt overnattinga ved Nordlyshallen i mange-og-tjue minusgrader. Lufta frøs. Etter mye om og men ble det satt inn svenske turistbusser for å avhjelpe problemene. Som en trøst burde nesten svenskene få sin (eneste?) gullmedalje for sporty transportinnsats på sparket.

NSB kjørte et skiftelok av sporet på Hamar. Det endte nesten nede på veien før det stoppet mot en stolpe. Kanskje de i sin begeistring over å holde rutene skulle hjelpe bussene? Og at det var derfor de prøvde å kjøre lokomotivet ut på veien. Lokomotivet var forresten også svensk, så svenskene gjør virkelig en innsats for å bedre transporttilbudet på veiene.

Vi kjører som aldri før. Akkurat som det faller oss inn der og da. Trafikkreglene fungerer i hytt og pine. Parkering skjer overalt, drosjer kjører mot enveiskjøringer og sivile politibiler overser glatt svingforbudsskilt. Vi får unnskylde dem med at de er ukjente på Hamar.

Men det er ikke alle som har rett til å komme fram. Det sørger LOOC's effektive sikkerhetsvakter for. På Lillehammer gikk brannalarmen på VIP-hotellet, men brannbilene i full utrykning ble stoppet og nektet å kjøre til hotellet. De måtte argumentere med sikkerhetsvaktene som hadde ordre om at bare de spesielt akkrediterte skulle slippe fram. Og det var ikke brannbilene. Men ordren skulle følges til punkt og prikke. Blålys og sirener er for dårlig for LOOC, de vil bestemme selv hvem som skal fram.

NRK har hatt sin daglige OL-radio noen uker. Selv om mesteparten av kritikken har forstummet er det fortsatt mange som savner Nitimen og Her og nå. Men etter OL normaliserer det meste seg. Også radioens P 1.

Kultur er en del av OL. I går skulle det være utekonsert med messingblåsere. Men ventilene på instrumentene frøs. En svenske hadde litt sprit som nødhjelp. Men da spriten var slutt var konserten over. Da lot det seg ikke gjøre å bruke ventilene mer.

Sprit kan være problematisk på flere måter. I hvert fall for gårsdagens sølvvinner Bjørn Dæhlie. Han er nemlig brukt i dansk spritreklame. Noe han liker dårlig. For det er neppe spritinntaket hans som er grunnlag for at han går fort på ski.

Kulturhuset på Hamar hadde svenskebesøk i går. Bjørn Afzelius og Michael Wiehe. Da de ankom Fornebu på vei mot Hamar var 7,1 km. av tremila unnagjort. De spurte noen flygerkledde foran en TV-skjerm hvordan det gikk. Glimrende, fikk de til svar, Mogren er allerede på 19. plass. Det er ikke lett å være svenske i disse OL-tider. Men å lage stemning i Kulturhuset - det kan de!

Og lenger borti gata ligger Viking Hall, gamle flatbrødfabrikken til Ideal. Der er det utstillinger, ølservering og underholdning mens vannet er borte i perioder og murpussen raser fra taket. Og temperaturen - den er vist så vidt på plussiden. En kosmetikkutstiller påstår at varer for 70.000 kroner er ødelagt på grunn av kulda, så de gir seg. Ikke har de fått solgt noe heller. Men det er kanskje ikke kosmetikk utlendinger reiser til Hamar for å kjøpe midt i februar?

Utlendingene har vaner som er annerledes enn våre. Jeg har lært noe om amerikanske matvaner. I går spiste Ron frokost sammen med oss. Det var første gang i hans liv at han spiste frokost, sa han. Og for en frokost. Eller hva sier du til brødskive med syltetøy og egg på? Han syns det var godt, og det er det viktigste. Hver sin smak, sa øltapperen, han drakk mens de andre sloss.

Og i dag er VM i isskulptur ferdig. Resultatet bedømmes i ettermiddag. Det er synd at disse skulpturene er laget i is, for is tåler så dårlig sommervarme. Og mange av dem er så fine at de hadde fortjent å overleve sommeren. Men til sommeren er OL slutt, og da så.

150294ju

E-post til Jan:
jan.utengen@amot.gs.hm.noVirksomhets-leder

Rådgiver

Spes.ped. koordinator

FAU-leder


 

ForsideSkolen vår | Prosjekter | Elevsider | Ansatte
| Nettsteder | Arkiv |
English

Send oss gjerne kommentarer om skolens hjemmesider!