Åmot ungdomsskoles nettsider!

 

Før Hellbillies entret scenen på Bryggeriet på Rena, stilte de to fremste låtskriverne i bandet, Aslag Haugen og Arne Moslåtten, velvillig opp til et intervju. - Nedlasting av musikk på nettet er et problem, men nettet må utnyttes og ikke motarbeides, mener de to.

Av Trond, Lars og Tor Magne

I sommer stilte Hellbillies opp på internettkonsert i samarbeid med P1. - Det var en artig sak å være med på, kan Aslag meddele. - Det er ikke så mange andre norske band som har drevet med dette. Dette vil komme mer i fremtiden, og blir kanskje mer aktuelt nå, når bredbånd blir lagt overalt flere steder i Norge.- Internett må utnyttes, ikke motarbeides, mener Aslag Haugen

UTNYTT NETTET: - Internett må utnyttes, ikke motarbeides, mener Aslag Haugen.

Nettet må utnyttes!
Alle sangene til Hellbillies er å finne gratis på Internett, med fildelingsprogrammer. - Dette er noe som ikke går an å motarbeide, fordi det ikke lar seg gjøre. Alle har tilgang til hverandres filer, og så lenge det er noen som har funnet opp fildeling over nettet går det ikke an å stoppe det. Man får bare utnytte det, sier Aslag og Arne. De er enige i at fildeling er kjekt. Ved for eksempel et album eller melodi man ikke får kjøpt i butikken. Da er det bare å logge seg på nettet å hente ned sangene. Aslag har selv brukt det ved enkelte tilfeller der det har vært helt umulig å få tak i en original.

- Dette med nedlasting er et problem, innrømmer Aslag. - Men det rammer platebransjen og artistene mest, siden det ikke blir betalt for musikken.

Aslag Haugen og Arne Moslåtten: Nedlasting av musikk på internett
(NB! For å høre "streaming" lydopptak, må du ha Windows Media Player 6.4 eller 7.0. Lastes ned her)

Velg kvalitet ut i fra hastigheten på din internettforbindelse:
Dette er et lydopptak! Musikk på internett (Modem 56 Kbps)
Dette er et lydopptak! Musikk på nettet (Dobbel ISDN 128 Kbps)
Dette er et lydopptak! Musikk på nettet (Høyhastighetslinje bredbånd)

Arne Moslåtten har ansvaret for nettsidene til Hellbillies

NETTREDAKTØR: Arne Moslåtten har ansvaret for nettsidene til Hellbillies

Egenkonstruert hjemmeside
Arne Moslåtten er selv en aktiv bruker av Internett. Han har på egenhånd konstruert og designet Hellbillies' eget nettsted, http://www.hellbillies.com/. - Dette med hjemmeside- konstruering, HTML, java og alt dette der er noe jeg har lært meg på hobbybasis. Internett er noe jeg har drevet med siden lenge før Hellbillies' tid, avslører Arne. Bredbåndet er imidlertid noe som er savnet oppe i Ål. Med et 56Kb Modem, synes nok Moslåtten av ventetiden i blant kan bli vel lang foran dataskjermen. De andre i gruppa er fornøyd med de flotte nettsidene. - Vi har ikke påvirket sidene, men vi har ikke hatt noe å innvende heller, forteller Aslag.

Som en bedrift
Gjennom årenes løp har Hellbillies fått med seg mange arbeidere til å bære utstyr og å rigge opp utstyret. - Vi har blitt litt bortskjemte, innrømmer karene. - Jeg vet ikke om vi lenger kan rigge opp utstyret en gang, spøker Aslag Haugen. Ikke så mye som å stemme gitaren gjør de selv. De sitter inne og slapper av, spiser middag, drikker kaffe og ser på tv, mens deres fire gode hjelpere jobber som gale for å bli ferdige til konserten. De setter opp lys, ordner lyd, og alt annet som trengs på scenen. I alt har de med seg en lystekniker, en på lyd, en scenearbeider og en til backstagearbeid. I "ungdommen" bar gutta selv utstyr og kabler og streva kanskje en hel dag før de skulle på scenen. Moslåtten minnes med gru da Merzedezbussen stoppa på fjellet midt på natten.... Nå fungerer det hele nesten som en bedrift. Til gjengjeld spiller karene i Hellbillies flotte konserter.

Arne Moslåtten: Hellbillies - som en bedrift
(NB! For å høre "streaming" lydopptak, må du ha Windows Media Player 6.4 eller 7.0. Lastes ned her)

Velg kvalitet ut i fra hastigheten på din internettforbindelse:
Dette er et videoopptak! Hellbillies - nesten som en bedrift (Modem-ISDN 28-100 KBps)
Dette er et videoopptak! Hellbillies - nesten som en bedrift (Dobbel ISDN 128 KBps)
Dette er et videoopptak! Hellbillies - nesten som en bedrift (Bredbånd 100-768 KBps)

Fint på turnè
Når det gjelder turnèlivet er det som regel veldig ålreit. - Selvsagt kan det bli fryktelig kjedelig å sitte 6-8 timer i bil, men på scenen er det som regel veldig moro i og med at det som regel er mye folk på konsertene. De opplever ikke så mye forskjellig publikum rundt omkring. Det eneste som skiller tilskuerne er at noen er der for å danse, noen for å feste og noen for å høre på fin musikk. - Absolutt artigst er det allikevel å spille for de som kommer på konsert, først og fremst for å høre musikken vår, forteller Moslåtten. Vi har tross alt ikke retta det vi gjør mot å være dansemusikk, slår de to fast.

Når det gjelder motivasjonen er det som oftest ikke noe problem, men på lengre turnèer der det spilles hver kveld, kan det i blant være nødvendig å ta seg sjøl litt i nakken. - Man må passe seg for at man ikke får følelsen som sier at "nå var den ferdig".

Nytt album neste år? 
Hellbillies spiller for tida ingen helt nye sanger på konsertene, men bandet håper å komme ut med nytt album allerede til høsten. De er i gang med noe nytt materiale, men de vet ikke om det blir nytt livealbum eller om det blir et studioalbum som det forrige, Urban Twang.

Urban Twang ble lagt ut i butikkene i februar. Med god omtale i pressen og ca 35000 solgte album, er de kjempefornøyd med mottakelsen av albumet.

Ikke på engelsk 
Det blir lenge til Hellbillies lager melodier på engelsk. - Dette er ikke nødvendig, siden alle konsertene våre er her i Norge, forteller Aslag. - I tillegg er det å synge på Halling blitt en del av vårt særpreg. Hvis en engelsk plate kommer blir dette for å prøve å få jobber i andre steder enn i Norge. Nå viser det seg imidlertid at hallingdialekta også slår an i de engelskspråklige landene. Under innspillingen av Urban Twang i Austin, Texas, dro Hellbillies til med en minikonsert på et lokalt utested, og responsen var overveldende. - Didn't understand a word, but damn they were good! var en av kommentarene, minnes Aslag.

Aslag Haugen har imidlertid sammen med lillebror Lars Håvard allerede prøvd seg på engelsk med bandet The Respatexans. Et meget vellykket prosjekt, og det er slett ikke umulig at vi får ei ny plate fra den kanten.


Aslag Haugen og Arne Moslåtten
HELLBILLIES: Aslag Haugen og Arne Moslåtten

Artige tekster 
Alle i bandet er kjempefornøyd med tekstene til Arne Moslåtten. Det er få i Norge som greier å skrive så bra og flotte tekster som Arne, sier Aslag, og legger til at all rosen han får er velfortjent.

En av de mange flotte tekstene er Spel, Jonny Spel! fra den siste plata. Melodien er ment som en parodiering av engelske tekster. - I Norge tåler vi ikke å skrive poptekster som er på norsk som ikke har noen dypere mening, men som er en tekst som er slik fordi ordene klinger litt tøft, og som ikke har noen lyrisk dybde i seg. - Med en gang man gir ut en sånn tekst så slår kritikerne ned på det med en gang, slår de sympatiske gutta i Hellbillies fast.

Hellbillies holdt en gnistrende konsert på Rena.

 

 

 

Forside Skolen vår | Prosjekter | Elevsider | Ansatte
| Nettsteder | Arkiv | English

 Send gjerne kommentarer om skolens hjemmesider! 
post@amot.gs.hm.no