Her kommer "gamle" artikler fra skoleåret 2021-2022, etterhvert som de forsvinner fra forsiden. Artikler fra tidligere skoleår er kategorisert etter skoleår i kolonnen til høyre.
Under Nobelprosjektet i Oslo var noen av våre journalister så heldige å treffe Cengiz Al, for tiden superaktuell på kino, som prins i "Tre nøtter til Askepott". Han svarte velvillig på spørsmål han vanligvis ikke får - om Nobels fredspris.
Elevene i "Arbeidslivsfag" har de siste ukene jobbet med å gjøre det triveligere i bomberommet eller "pingpong-rommet", som vi nå kaller det. På veggene har de laget fargerik graffiti, og det har blitt skikkelig fint. Selv om ikke alt er helt ferdig, ser vi hvor bra det blir. Her er det mye flott!
Det 21. Nobelprosjektet er over. Et begivenhetsrikt Oslo-opphold har det vært, med mye jobb, mange utfordringer og godt sluttresultat. Vi har intervjuet fredsprisvinnerne, statsråder, erfarne krigsfotografer, medlemmer av Nobelkomiteen, kjente tv-fjes og deltatt på en rekke Nobel-arrangementer. Vi oppfordrer alle til å ta en titt på Ungdomsavisa og vår egen Nobel YouTube-kanal, hvor det ligger enda flere intervjuer. Vi håper du liker det du ser.
Første gruppe av årets Nobel-gjeng er på plass i Oslo. På bildet er elevene ved den nye Fredsbenken foran Nobels fredssenter. Etter to dager er vi godt i gang. Intervjuer med fredsprisvinnerne Ressa og Muratov, Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen, krigsfotografene Aage Aune og Harald Henden er bare noen av nyhetssakene som er publisert på ungdomsavisa.com. Her er bilder fra noen av opplevelsene vi har hatt til nå.
Onsdag 8. desember går startskuddet for årets Nobelprosjekt - det 21. i rekken. I løpet av de siste ukene har elevene hatt jevnlige møter, der de har forberedt seg på intervjuteknikk, videoredigering, bildebehandling, spørsmål til aktuelle intervjuobjekter, m.m. Nå venter fredsprisvinnerne Maria Ressa og Dmitrij Muratov i Oslo.
Elevene i valgfag utholdenhet er noen tøffinger. Forrige uke foregikk undervisningen i Rena leir. Her gjennomførte de - i lag på fem - granatkasting med påfølgende løp gjennom hinderløypa. Målet var å komme gjennom hinderne raskest mulig. En ekstra utfordring var at de måtte bære med seg et bildekk, uten at dette kunne berøre bakken.
Det nærmer seg gjennomføring av Elevundersøkelsen. Dette er en årlig undersøkelse der elever får si sin mening om læring og trivsel i skolen. Svarene brukes av skolen, kommunen og staten for å gjøre skolen bedre. Skolene skal informere foreldre og foresatte om Elevundersøkelsen i forkant av gjennomføringen.
I høst har elevene på 8. trinn jobbet med kreativ kunst i kunst- og håndverk. Elevene har jobbet hardt og laget både individuell profilcollage og i kunstverk i fellesskap. Oppgavene har også vært et samarbeid med fagene norsk og matematikk.
Desember nærmer seg med stormskritt, noe som også betyr tid for Nobelprosjektet. Etter at fjorårets opplegg ble amputert pga. koronaen, ser det i år ut til at vi er tilbake til normalen - og igjen kan reise til Oslo på journalistoppdrag. I år blir det 21. gang vi dekker begivenhetene rundt utdelingen av Nobels fredspris for Ungdomsavisa.com. Er du elev ved Åmot ungdomsskole og har lyst til være med? Da må du lese videre.
Forleden fikk 10. trinn en artig, givende og annerledes naturfagtime. Per Simen tok over timen (elevstyrt undervisning), godt veiledet av Monica, og foran en spent elevgruppe flådde og parterte de en selvskutt tiur.
Onsdag 20. oktober hadde 10. trinn besøk av Talia og Jakob, som jobber som jødiske veivisere. Veiviserprogrammet er ledet av Det Mosaiske Trossamfund, og går ut på at to unge jødiske nordmenn reiser rundt til skoler for å fortelle om sine erfaringer med å vokse opp som jøde i Norge.
Tradisjonen tro ble "Skolemila" gjennomført den siste fredagen før høstferien. Dermed kunne elevene bokstavelig talt løpe inn til noen velfortjente fridager. Litt bløte forhold til tross; humøret var på topp både før start, underveis og etter målpassering.
Valgfaggruppa i "Fysisk aktivitet og helse - utholdenhet" er stadig på farten. Elevene lar seg heller ikke påvirke av høstvær med vind og regn. Aktivitetene varierer fra gang til gang og innsatsen er god. I det siste har vi tatt i bruk både pilgrimsleden og Rena sentrum til gjennomføringen.
Høst til tross, elevene på 10. trinn lot seg ikke skremme, og testet badevannet i Prestsjøen. Timene var en del av svømmeundervisningen i kroppsøving.
10. trinn har hatt aktivitetsdag i Rena leir. På programmet sto frisbeegolf og hinderløype. De var så heldige å få med tre karer fra Forsvaret som guidet gjengen gjennom en krevende hinderløype.
Som en del av det forebyggende arbeidet i Åmot kommune blir det et aktivitetstilbud i høstferien. SMILuka er et gratis tilbud til barn og unge fra 5. klasse og opp til og med 10. klasse. Her er det muligheter til å melde seg på de aktivitetene som passer for hver enkelt.
Denne måneden har elevene i friluftsliv forsøkt å lure storfisken i Prestsjøen. Vi takker Åmot jeger- og fiskeforening som stilte med utstyr, slik at alle fikk prøve fiskelykken.
Åmot ungdomsskole stilte med lærerlag under årets utgave av "Hakk i hæl-stafetten". Selv om Petter, Sarah, Emil og Maren stilte i superhelt-kostymer holdt det utrolig nok ikke til seier ;), men innsatsen var det lite å si på. Flott jobbet!
Denne uka ble 10.trinn ble invitert av Skogselskapet og NJFF Hedmark til aktivitetsdag på Hovdmoen. Her var elevene innom temaer som våpensikkerhet, artskunnskap, behandling, forvaltning og tilberedning av vilt, samt bærekraft i naturen.
Arbeiderpartiet ble det klart største partiet med 39,3% av stemmene under årets skolevalg. Senterpartiet ble nest størst med en oppslutning på 22,2%. Deretter fulgte Høyre og Fremskrittspartiet som begge fikk 12,0% av elevenes stemmer.
Rundt idrettsanlegget i Rena leir har det i år blitt satt opp en flott 17 hulls frisbeegolfbane. Mange åmotinger har benyttet seg av tilbudet i sommer, og i dag tok valgfaggruppene i ballspill og utholdenhet turen for å prøve det engasjerende spillet.
Det har dukket opp noen bilder fra fjorårets 8. trinn - nåværende 9. trinn - sin vårtur til Løpsjøen. En fornøyd gjeng, uten tvil.
Siden tirsdag har 20 elever jobbet hardt for å lage nyhetsartikler - som ungdomsreportere - for birken.no. Tross litt begrensede muligheter sammenlignet med "vanlige" år, uten korona, produserer elevene mye godt nyhetsstoff. Ta en kikk på det vi får til - og følg med gjennom helgen. Da er vi både ved start på Rena og ved mål på Lillehammer. Noen av våre artikler havner på Birkens nyhetsforside, mens alt vi produserer er samlet på siden for Ungdomsreporterne.
I år er det 22 år siden vi startet Birkebeinerprosjektet ved Åmot ungdomsskole. Etter ett års pause på grunn av koronasituasjonen, blir det nok en gang muligheter for å prøve seg som Birken-journalist. Har du lyst til å lære om bruk av foto-/videokamera, videoredigering, bildebehandling, intervjuteknikk og artikkelskriving? Da har du sjansen nå. Lørdag 28. august arrangeres Birkebeinerrittet, og som vanlig vil inntil 20 elever få muligheten til å delta i skolens birkebeinerprosjekt. Tar du utfordringen? Vil du være en av de heldige? Da må du søke..
1. august startet Linda Larsen som ny rektor ved skolen vår. Vi er glade for å ha fått Linda som vår nye leder, og ser frem til å bli bedre kjent med henne.
Mandag 16. august er vi klare til å ta fatt på et nytt og spennende skoleår. Vi starter til vanlig tid, klokka 08.30.